Y4 Works logo

17/01/2022

|

Yritysrahoitukset

17/01/2022

Innovaatioseteli uudistuu – palveluntarjoajien valinta helpottuu ja omavastuu jatkossa 0€

Jaa blogi:

Innovaatiosetelin uudistukset 2022

Innovaatioseteli on Business Finlandin 5000 euron arvoinen avustus, jolla yritys voi hankkia ulkopuolista osaamista kansainvälisen kasvun edistämiseksi. Vuonna 2022 avustuksen omavastuu poistuu ja palveluntarjoajien valinta kehitystyöhön helpottuu. Uudistunutta Innovaatioseteliä voi hakea Business Finlandilta 17.1.2022 alkaen.

Tammikuussa 2022 astui voimaan uudistus, joka helpottaa Business Finlandin Innovaatiosetelin käyttöä. Avustuksen omavastuu laskee yrityksille 1000 eurosta 0 euroon. Tuki maksetaan jatkossa myös suoraan yritykselle eikä palveluntuottajalle. Innovaatioseteli on avustus, jolla tuetaan uusien tuote- tai palveluideoiden kehittämistä yrityksissä palveluntuottajien avulla.

Uudistus merkitsee yrityksille edullisempaa kehitystyötä palveluntuottajien kanssa: avustuksen määrä on jatkossa täydet 5000 euroa ja 100% ostettujen palvelujen arvonlisäverottomasta määrästä. Tuki maksetaan yritykselle kuitenkin vasta sen jälkeen, kun palveluntuottajan työ on hyväksytty ja palkkio maksettu, joten yrityksen kassasta tulee löytyä 5000 euroa ennen avustuksen maksamista.

Palveluntuottajien hyödyntäminen myös helpottuu. Kun Innovaatioseteli maksetaan jatkossa suoraan yritykselle, Business Finland voi luopua palveluntuottajien taloudellisesta kelpoisuustarkastuksesta, mikä ennen hidasti hakemusprosessia. Tämä antaa vapauksia yrityksille valita juuri tarpeitansa vastaava kehityskumppani Suomesta tai ulkomailta.

Innovaatioseteli myös maksetaan jatkossa samaan tapaan kuin muissakin rahoituspalveluissa, mikä Business Finlandin mukaan helpottaa yrityksen etenemistä de minimis- ja T&K-rahoitusten käyttämiseen. Y4 Worksin strategiajohtaja Henri Virta näkee muutokset tervetulleina:

“Muutosten myötä Innovaatiosetelin käyttö on entistä kätevämpää ja käytännössä maksutonta, joten myös alkuvaiheen innovatiiviset yritykset pääsevät hyödyntämään sitä entistä paremmin.”

 

Mikä Innovaatioseteli?

 

Business Finlandin Innovaatioseteli on yksi julkisista rahoitusinstrumenteista, jolla pyritään vauhdittamaan kehitystyötä kasvavissa ja kansainvälistyvissä yrityksissä. Avustus myönnetään yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea ja joilla on potentiaalia kansainväliseen kasvuun. Seteliä voi hyödyntää kertaluontoisesti yhden palveluntuottajan avun hyödyntämiseen.

 

“Innovaatioseteli on hyvä ensikosketus Business Finlandin palveluihin. Seteli on hyödynnettävissä vain kerran, minkä takia on hyvä pohtia sen käyttötarkoitusta yhdessä asiantuntijan kanssa.”

 

Innovaatioseteliä voi hyödyntää kehitysprojekteihin, jotka liittyvät nimensä mukaisesti innovaatioihin eli uusien tuote- tai palveluideoiden kehittämiseen. Avustuksella voi rakentaa esimerkiksi tuote- ja palvelustrategiaa, tehdä tuotetestausta, selvittää IPR-asioita tai teettää asiantuntijalausuntoja uudelle palveluidealle.

Edellytykset Innovaatiosetelin käyttämiselle yrityksessä ovat seuraavat:

  • Yrityksen on oltava yhtiömuotoinen pk-yritys
  • Yrityksessä on työskennellyt päätoiminen yrittäjä tai kokoaikainen työntekijä vähintään 3 kuukautta ennen setelin hakemista
  • Yrityksen Rating Alfa Suomen Asiakastiedolla on vähintään A
  • Yritys on kehittämässä uutta tuote- tai palveluideaa, jolle on tehty suunnitelmia kansainvälistymiseen. Seteli ei siis sovellu olemassa olevan tuotteen jatkokehittämiseen.

 

Apua Innovaatiosetelin hyödyntämiseen asiantuntijoilta

 

Y4 Worksin kautta saat yhden luukun periaatteella tuen Innovaatiosetelin hakemiseen sekä projektin suunnitteluun ja toteutukseen. Olemme erikoistuneet erityisesti tuote- ja palvelustrategioihin, IPR-selvityksiin sekä palvelujen ketterään testaamiseen.

Y4:n rahoitusasiantuntija Emma-Lotta Annola kannustaa pohtimaan erityisesti Innovaatiosetelin käyttötarkoitusta yhdessä asiantuntijan kanssa:

“Innovaatioseteli on hyvä ensikosketus Business Finlandin palveluihin. Omavastuuosuuden poistuminen on merkittävä uudistus, sillä perinteisesti yritysrahoituksessa on aina jonkinlainen omavastuuosuus. Seteli on hyödynnettävissä vain kerran, minkä takia on hyvä pohtia sen käyttötarkoitusta yhdessä asiantuntijan kanssa.”

Lue asiantuntijoidemme vinkit innovaatioiden kaupallistamiseen tai tutustu Y4 Worksin rahoituspalveluihin täällä. Kokosimme myös infopaketin yritysten julkisista rahoitusinstrumenteista tänne.

Starttaa vuosi kehitystyöllä ja kysy lisää aiheesta ottamalla yhteyttä alla olevalla lomakkeella!

Kysy lisää Innovaatiosetelistä

Tutustu rahoituspalveluihimme

Hae rahoitusta kanssamme tai hanki konsultointia tuettuna.

Jatka lukemista

Kokemuksia Y4 Worksilla

Ajankohtaisia ajatuksia kasvusta ja (työ)elämästä

Tilaa Y4:n uutiskirje.

*Tietosuojaselosteen löydät täältä.