Yrittäjähenkisyys. Kunnianhimo. Rohkeus. Halu vaikuttaa.

Työllisyydenhoidon ja kasvupalveluiden maailmaan ponnahtaneita Y4 Worksin perustajia yhdistää moni asia. Alunperin yrittäjäyhteisö Helsinki Think Companylla toisiinsa tutustuneet Matti Petteri Pöntiö, Riia Ranta, Henri Virta ja Emil Salovuori ovat lähteneet helmikuussa 2019 perustetun uuden yrityksensä kanssa täydellä teholla mullistamaan työllisyydenhoitoa sekä yritysten kasvupalveluita. 

Vuoden aikana on jo ehditty osallistua koko Suomen kattavaan, TE-toimiston ja ELY:n rahoittamaan Työllistä taidolla -hankkeeseen sekä Lapin seudulla toimivaan Yritysmagneettiin

Vuosi 2020 lupailee monia uusia yrittäjyyteen ja työllisyyteen liittyviä hankkeita. 

Nopeatahtinen startup -skene ja yrittäjyys eivät ole perustajille uutta. Kaikilla on myös taustaa opiskeluista sekä Helsingin yliopistolta että Aalto-yliopistolta. Jokainen tuli yritykseen mukaan kuitenkin omalla uniikilla kulmallaan: esimerkiksi Emil on erityisen kiinnostunut syrjäytymisen ehkäisemisestä, Henri yritysyhteistyön mahdollisuuksista, Riia myynnistä ja organisaatiopsykologiasta ja Matti Petteri visuaalisuudesta sekä yritysvastuusta.

Kaikki osakkaat myöntävät, että ovat firman perustamisen myötä päässeet tekemään asioita, jotka eivät suoranaisesti liity omaan titteliinsä. Matti Petteri sanookin olevansa “jack of all traits”, suomalaisittain “joka paikan höylä”. Uutta saa, ja pitääkin oppia koko ajan. “Työstä tulee tulevaisuudessa entistä enemmän yrittäjämäistä, joten itsensä kouluttaminen ja jatkuva oppiminen tulevat korostumaan”, vinkkaa Matti Petteri. 

Y4 Works on perustettu luomaan ratkaisuja yhteiskunnan, ihmisten sekä yhteisöjen kipupisteisiin.” Millaisia ratkaisuja luotte, toimitusjohtaja Matti Petteri Pöntiö?

“Helsinki Think Company:llä työskennellessä pääsimme oppimaan, kuinka oikeasti pystytään positiivisesti  vaikuttamaan ihmisten urasuuntiin ja saada opiskelija oivaltamaan mitä akateemisella osaamisellaan voikaan tehdä. Uran alkuvaiheessa omasta tekemisestään inspiroituminen on tärkeää, samoin “minä-pystyvyyden”-tunne. Haluamme olla luomassa samanlaisia ratkaisuja työttömille työnhakijoille.” 

Entä mitä ovat yhteiskunnan, ihmisten sekä yhteisöjen kipupisteet, strategiajohtaja Henri Virta

“Työhön liittyy suurta epävarmuutta. Tällä hetkellä yhteiskuntamme rakenteet eivät ole siinä kunnossa, että ne vastaisivat tulevaisuuden työllisyyden haasteisiin. Muutosten myötä nykyistä suurempi työttömyys on vakava mahdollisuus. Ihmiset tulevat myös siirtymään entistä enemmän epätyypillisiin työsuhteisiin, itsensä työllistämiseen sekä kevytyrittäjyyteen että täyteen yrittäjyyteen. Myös pätkätyö saattaa lisääntyä, oma toimijuus ei tule välttämättä olemaan itsestään selvää. Näihin teemoihin liittyen näen, että meillä on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan, ihmisiin sekä yhteisöihin tukemalla sopeutumisessa muutoksiin.”

Miten Y4 Works menestyy työnantajana, kehitysjohtaja Emil Salovuori

“Meillä perustajilla on hyvin samanlainen visio siitä mitä tehdään ja mitä halutaan saavuttaa. Haluamme rakentaa hyviä juttuja ja vaikuttaa – kyse ei ole pelkästä bisneksestä. Tämä näkyy siinä, miten onnistumme työnantajana. Meillä on hyvä ja rento työpaikkahenki ja ihmisläheinen ote tekemiseen – emme usko vahvoihin hierarkioihin. Me emme myöskään yritä olla jotain mitä ei olla. Se on “tavallisuuden” hieno puoli.”

“Työstä tulee tulevaisuudessa entistä enemmän yrittäjämäistä, joten itsensä kouluttaminen ja jatkuva oppiminen tulevat korostumaan” – Miten pidät yrittäjänä huolen jatkuvasta oppimisesta, operatiivinen johtaja Riia Ranta

“Yrittäjyys ja freelancer-tyyppinen työ tulevat ehdottomasti korostumaan Suomessa. Esimerkkinä ovat Uber-kuskit, jotka toimivat yrittäjinä yritykselle. Työnteosta tulee sirpaleisempaa ja jopa 50% tulevaisuuden töistä ei ole vielä keksitty – ihmisillä voi helposti olla monta työtä samaan aikaan. Itse pidän tärkeänä sitä, että kouluttaa jatkuvasti itseään sekä seuraa mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu. Luen uutisia monesta eri kanavasta ja seuraan kotimaan ja ulkomaiden politiikkaa. Jokainen voi vaikuttaa aallonharjalla pysymiseen olemalla aktiivinen, opettelemalla uusia asioita ja lukemalla alansa kirjoja, artikkeleita ja tutkimuksia sekä käymällä koulutuksissa.”

Lopuksi, mistä nimi Y4 Works tulee, Matti Petteri Pöntiö?

“Yliopistonkatu 4:ssä eli Y4:ssä sijaitsee Helsinki Think Company. Yrityksemme nimi on siis kunnianosoitus edelliselle työpaikallemme ja Helsinki Think Company:n yrittäjäyhteisölle.”

Mikä?

Työllisyydenhoidon ja kasvupalveluiden mullistaja. Pätevä ja pölytön uuden suunnan näyttäjä. Rouhea konsulttifirma.

Missä?

Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Rovaniemellä. Tähtäimessä koko Suomen työllisyydenhoidon valloitus. 

Milloin?

Perustettu helmikuussa 2019. 

Miksi?

Halu vaikuttaa yhteiskuntaan. 

Ketkä? 

Perustajatiimi Matti Petteri Pöntiö, Riia Ranta, Henri Virta  ja Emil Salovuori. Vuoden 2020 alussa henkilökuntaa kolmisenkymmentä.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.