Yritysneuvonta

Työllistä taidolla -palveluun lähti lähes 9000 pienyritystä – tuloksena tuhansia uusia työpaikkoja

Työ- ja elinkeinotoimistojen Työllistä taidolla -neuvontapalvelun asiakasohjaus sai päätöksensä huhtikuun lopussa. Palvelua on käyttänyt jopa 8 816 pientä yritystä, joista runsaat 30 prosenttia on ilmoittanut hankkivansa uutta työvoimaa. Y4 toteutti asiakkaista noin 70 prosenttia.

5 minuuttia

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Asiakas
“Koko viime vuoden ajan pienyrittäjien kiinnostus rekrytoida tai ainakin valmistautua rekrytoimaan on vain kiihtynyt. Siinä on enemmän sellaista tulevaisuuteen katsomisen fiilistä kuin jarruttelua.”
Ville-Antti Laurila, TE-palveluiden projektipäällikkö

Mitä saimme aikaan:

TE-toimiston Työllistä taidolla -neuvontapalvelua käytti jopa 8 816 pientä yritystä
Y4 Works toteutti hankkeen asiakkaista noin 70 prosenttia
Runsaat 30 prosenttia neuvotuista yrityksistä ilmoitti hankkivansa uutta työvoimaa

Työllistä taidolla -palvelussa kannustetaan työllistämiseen kehittämällä hyviä työnantaja- ja rekrytointitaitoja.

“Hyvät työnantajataidot ovat sekä kilpailuetu että tulevaisuuden työelämän standardi,” sanoo Y4 Worksin toimitusjohtaja Matti Petteri Pöntiö.

Helpotusta työnantajien haasteisiin

Maaliskuun 2021 lopussa työttömien työnhakijoiden määrä oli 22 500 enemmän kuin vuosi sitten. Työnhakijoiden kokonaismäärä lisääntyi 48 000:lla.

Vuoden 2018 EK:n yrityskyselyn mukaan lähes 70 prosenttia yrityksistä kohtasi rekrytointivaikeuksia. Vaikeudet korostuivat alle 10 työntekijän yrityksissä, joista 27 prosenttia koki erittäin suuria vaikeuksia löytää osaavaa henkilöstöä.

 

EK (2018) yrityskyselyn tulokset kertovat rekrytointivaikeuksien yleisyydestä.
EK (2018) yrityskyselyn tulokset kertovat rekrytointivaikeuksien yleisyydestä.

 

Työllistä taidolla -palvelu neuvoo alle 10 hengen yrityksiä työvoiman hankkimisessa ja työnantajataidoissa. Pienillä yrityksillä erityisen suuri kynnys on ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen. Palvelua käyttäneistä yrittäjistä noin 30-50 prosenttia on ilmoittanut hankkivansa uutta työvoimaa.

“Monella yrityksellä ei ole resursseja, osaamista tai kokemusta rekrytoinnista. Pandemiavuodesta huolimatta meillä asiakasmäärät vain nousivat.” TE-palveluiden projektipäällikkö Ville-Antti Laurila sanoo.

 

Startup-maailmasta oppeja pienyrittäjille

Työllistä taidolla -hankkeessa yritykset saivat itse valita neuvojansa yksityisten palveluntuottajien joukosta. Suurin palveluntuottaja hankkeessa oli Y4 Works, jonka neuvonnan piiriin kuului 6 129 yritystä eli noin 70 prosenttia asiakkaista.

“Olemme luoneet uudenlaista tapaa auttaa yrittäjiä työnantajuuden ja henkilöstöasioiden kehittämisessä. Taustamme on startup-maailmassa, josta olemme keränneet parhaat tavat tukea pk-yrityksiä asiakaslähtöisemmin,” Pöntiö sanoo.

 

Työllistä taidolla -palvelun tilaukset 2019-2021.
Työllistä taidolla -palvelun tilaukset kasvoivat hankkeen loppua kohden.

Työpaikat löytyvät pienyrityksistä

Työllistä taidolla -hankkeen asiakasohjaus päättyi huhtikuun lopulla, mutta yrittäjien neuvonta jatkuu vielä vuoden loppuun saakka.

Tarvetta saman aihepiirin palveluille todennäköisesti riittää, sillä pienyrittäjien rooli suomalaisten työllistäjänä on merkittävä. Alle kymmenen hengen yritysten osuus kaikista suomalaisista yrityksistä on yli 90 prosenttia, ja erityisesti yksinyrittäjien määrä on kasvussa.

”Valtaosa uusista työpaikoista syntyy nimenomaan mikro- ja pienyrityksiin”, Pöntiö muistuttaa.

“Koko viime vuoden ajan pienyrittäjien kiinnostus rekrytoida tai ainakin valmistautua rekrytoiman on vain kiihtynyt.”

Työhyvinvointi kukoistaa pienillä työpaikoilla

Pienyrityksissä piilee potentiaalia myös hyvään työnantajuuteen: Suomen yrittäjien barometrin mukaan luottamus työnantajan ja työntekijöiden välillä on suurinta nimenomaan pienillä työpaikoilla.

Myös Laurila on nähnyt pienyrittäjien innon työllistämiseen:

“Koko viime vuoden ajan pienyrittäjien kiinnostus rekrytoida tai ainakin valmistautua rekrytoimaan on vain kiihtynyt. Siinä on enemmän sellaista tulevaisuuteen katsomisen fiilistä kuin jarruttelua.”

Kaipaatko neuvoja työnantajuuteen?

Konsultoimme yrityksiä myös työnantajuudessa ja rekrytoinnissa. Katso konsultointipalvelumme.
Y4 Works tiimi

Jatka lukemista

Yhteistyöllä työtä YTYÄ! -hanke