Y4 Works logo

18/01/2023

|

Yritysrahoitukset

18/01/2023

Rahoitusinstrumenttien muutokset vuodelle 2023

Jaa blogi:

rahoitusinstrumentit

Uusi vuosi tuo tullessaan muutoksia Business Finlandin rahoitusinstrumentteihin sekä maaseudun yritystukiin. Muutokset lisäävät pk-yritysten kasvumahdollisuuksia. Uudistuneita Business Finlandin rahoituspalveluita voi hakea 16.1.2023 alkaen. Maaseudun yritystuet tulevat haettaviksi kevään 2023 aikana. Lue alta merkittävimmät muutokset.

Tempo-rahoitus

 

Tempo-rahoitus on suunnattu innovatiivisen tuotteen tai palvelun omaaville startup- tai pk-yrityksille, jotka tavoittelevat kansainvälistä kasvua. Tuotteen tai palvelun tulee olla valmis markkinoille vietäväksi ja sen tulee luoda yritykselle kilpailuetua kansainvälisillä markkinoilla. Lisäksi yrityksen tulee olla alle viisivuotias, yrityksellä tulee olla alle 50 työntekijää ja vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma enintään 10 miljoonaa euroa.

 

Tempo-projektin enimmäiskokoa on kasvatettu 80 000 euroon (aiemmin 66 667 euroa). Tuen osuus projektista on 75 % eli 60 000 euroa. 70 % tuesta maksetaan rahoituspäätöksen myöntämisen jälkeen ja loput 30 % projektin jälkeen. Tämä 20 % kasvu Tempo-rahoituksessa on merkittävä muutos suomalaisten yritysten kasvumahdollisuuksiin kansainvälisillä markkinoilla.

 

Market Explorer -rahoitus

 

Market Explorer -rahoitus on tarkoitettu yli viisivuotiaille midcap- ja pk-yrityksille, jotka etsivät vähintään idea- tai pilotointivaiheessa olevalle innovatiiviselle tuotteelleen, palvelulleen tai liiketoimintamallilleen uusia markkinoita ulkomailta. Rahoituksen avulla voi hankkia tietoa uudesta markkinasta esimerkiksi markkinaselvityksen tai kilpailija-analyysin avulla. Yritys voi saada Market Explorer -rahoituksen useita kertoja.

 

Uutta Market Explorer -rahoituksessa on sen suuruus. Projektin koko voi olla 10 000–80 000 euroa ja tuen osuus on 50 % eli 5 000–40 000 euroa. Ennen projektin koko oli 10 000–20 000 euroa, joten maksimirahoituksen osuus on nelinkertaistunut. Lisäksi rahoitus voi nykyään sisältää myös yrityksen oman kansainvälisen liiketoiminnan asiantuntijoiden kustannuksia, kun aiemmin rahoitus oli tarkoitettu vain ulkoisten asiantuntijapalveluiden ostoon.

 

Innovaatioseteli

 

Innovaatioseteli on suunnattu pk-yrityksille, joilla on uusi, kansainvälistymispotentiaalia omaava tuote- tai palveluidea. Rahoitus sopii yritykselle silloin, jos se haluaa uutta tietoa ja osaamista innovaatiotoimintaan sekä selvittää innovaation jatkokehitys- ja markkinakelpoisuutta. Avustus on tarkoitettu asiantuntijapalveluiden hankkimiseen.

 

Innovaatioseteli uudistui viime vuonna ja myös tänä vuonna sitä päivitettiin hieman. Avustuksen suuruus nostettiin 6 000 euroon ja omavastuu pysyy 0 eurossa. Lisäksi palveluita voi uudistuksen jälkeen hankkia useammalta palveluntuottajalta yhden sijaan. 

 

Talent-rahoitus

 

Talent-rahoitus on täysin uusi instrumentti. Rahoitus on tarkoitettu kansainvälistyville midcap- ja pk-yrityksille, jotka haluavat kehittää työ- organisaatio- ja johtamiskäytänteitä sekä kykyä kasvattaa kansainvälisten osaajien määrää yrityksessä. Rahoitettujen hankkeiden tulee edistää yrityksen kansainvälistä kasvua.

 

Talent-rahoitus soveltuu moneen: rahoitus voi kohdistua esimerkiksi johtamisen, rekrytointien tai yrityskulttuurin kehittämiseen. Hankkeen koko voi olla 40 000–100 000 euroa, josta tuen osuus on 50 % eli 20 000–50 000 euroa. Rahoitus maksetaan hankkeen toteutuksen jälkeen ja se soveltuu kansainvälistymisen eri vaiheissa oleville yrityksille. 

 

Maaseudun yritystuet

 

Maaseudun yritystuet on tarkoitettu maaseudulla sijaitsevien yritysten toiminnan kehittämiseen. Tukia myönnetään yrityksen perustamisen tueksi, investointeihin ja investointien toteutettavuustutkimuksiin. Uusia tukimuotoja vuonna 2023 ovat kehittämisavustus sekä maatalouden kokeilutuki. 

 

Kehittämisavustuksella tuetaan asiantuntijapalveluiden hankkimista yrityksen kehittämisen avuksi. Kokeilutukea voidaan myöntää uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin, esimerkiksi uusien liikeideoiden testaamiseen. Maatalouden kokeilutukea haetaan Leader-ryhmästä ja sitä voi saada 2500, 5000 tai 7500 euroa riippuen toiminnan laajuudesta. Lisäksi tästä vuodesta lähtien Leader-ryhmien rahoitus painottuu aloittaviin yrityksiin. 

 

Apua rahoitushakemuksiin ja hankkeiden toteutuksiin

 

Kaipaatko apua yritysrahoitusten kanssa? Asiantuntijamme auttavat mielellään julkisten rahoitusten ja tukien valinnassa sekä hakuprosessissa. Meiltä saat apua myös hankkeiden suunnittelun ja toteutuksen. Olemme auttaneet monia yrityksiä esimerkiksi johtamisessa, innovaatioiden kaupallistamisessa sekä kansainvälistymisessä. Laita meille viestiä, niin ratkaistaan yhdessä yrityksesi kasvuhaasteet.

Kirjoittaja

Iisa Virtanen
Iisa työskentelee Y4:lla markkinoinnin asiantuntijana. Iisa on kiinnostunut erityisesti sisällöntuotannosta sekä sosiaalisesta mediasta ja vapaa-aikansa hän viettää podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Millaista on olla Y4 Worksin asiakas?

Olemme tehneet monenlaisia projekteja asiakkaidemme kanssa. Tutustu asiakastarinoihin ja lue yhteisistä onnistumisistamme.

Kirjoittaja

Iisa Virtanen
Iisa työskentelee Y4:lla markkinoinnin asiantuntijana. Iisa on kiinnostunut erityisesti sisällöntuotannosta sekä sosiaalisesta mediasta ja vapaa-aikansa hän viettää podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Jatka lukemista

Jätä yhteystietosi ja katso tallenne.

Y4 Insights

Tilaa näkemyksemme sähköpostiisi.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käyttämisen Y4 Worksin tietosuojan mukaisesti.