Y4 Works logo

19/10/2021

|

Yrittäjyys

19/10/2021

Toiminimi vai osakeyhtiö? Vertailussa kolme yritysmuotoa yksinyrittäjälle

Jaa blogi:

Yritysmuodot vertailussa yksinyrittäjälle: Y4 Works blogikuva

Mitkä eri yritysmuodot sopivat erityisesti yksinyrittäjälle? Milloin kannattaa perustaa osakeyhtiö? Onko yritysmuodon muutos mahdollista? Kokosimme yhteen kahden virallisen yritysmuodon, toiminimen ja osakeyhtiön, sekä yhä yleistyvän kevytyrittäjyyden plussat ja miinukset.

Yksinyrittäjällä valintana on yleensä muutama eri yritysmuoto. Yritysmuotoja kannattaa vertailla hyvissä ajoin: näiden ymmärtäminen lisää mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön, yrityksen johtamiseen sekä yrityksen taloudellisiin yksityiskohtiin, kuten verotukseen.

Tässä blogissa käymme läpi kaksi virallista yritysmuotoa, toiminimeä ja osakeyhtiötä, sekä kevytyrittäjyyttä, joka on yleistynyt itsenäisen ja yrittäjämäisen työskentelyn keinona. Miten nämä yritysmuodot eroavat toisistaan? Miten näitä verotetaan? Entä pystyykö yritysmuotoja enää muuttamaan? Kappaleiden lopusta löydät myös lyhyet koontilistat kustakin yritysmuodosta.

Kaipaatko asiantuntijan tukea yritysmuodon valintaan? Tsekkaa yrittäjyyskoulutuksemme, joista saat tukea yrityksen perustamisen eri vaiheissa.

 

1. Toiminimi


Toiminimellä tarkoitetaan yksityistä elinkeinonharjoittajaa. Toiminimiyrittäjänä olet vastuussa kaikesta itse henkilökohtaisesti – niin voitoissa kuin mahdollisissa tappioissa. Kasvu ei ohjaa toiminimiyrittäjän toimintaa. Päätavoitteena on työllistää itsensä ja mahdollisesti kumppani.

Toiminimiyrittäjällä ei tyypillisesti ole tarvetta suurelle lainalle, toimitilalle tai kalliille laitteille. Toiminimi on nappivalinta, kun harjoitat riskeiltä kohtuullista palveluliiketoimintaa. Toiminimiyrittäjänä et saa palkkaa vaan pystyt nostamaan yksityisottoja yrityksen tililtä omaan käyttöösi.

 

“Kasvu ei ohjaa toiminimiyrittäjän toimintaa. Päätavoitteena on työllistää itsensä ja mahdollisesti kumppani.”

 

Helppo perustaa

Toiminimen perustaminen on helppoa ja edullista. Toiminimen perustamisessa ei välttämättä vaadita alkupääomaa ja perustamisilmoitus kaupparekisteriin riittää.

Ilmoituksen jälkeen saat itsellesi Y-tunnuksen. Ilmoitukseen tarvittavat tiedot ovat toiminimi, kotipaikka, toimiala sekä omat henkilökohtaiset tietosi. Ensijaisesti ilmoitus kannattaa tehdä sähköisesti, sillä se on edullisempaa ja nopeampaa. Sähköinen ilmoitus maksaa 60 euroa ja paperilomake 110 euroa.

 

“Toiminimen valintaa puoltavat sen kevyehkö hallinta, perustamisen alhaisempi käsittelymaksu ja tarvittaessa toiminnan nopea alasajo” – Aliisa Hautaviita, kouluttaja, Y4 yrittäjyyskoulutukset

 

Pääpointit verotuksesta

Toiminimiyrittäjää koskevat verot ovat yleensä ansiotulovero ja arvonlisävero. Toiminimiyrittäjänä pystyt hyödyntämään pienyrittäjille suunnattua yrittäjävähennystä, joka on viisi prosenttia tulosta.

Pääomatulovero koskettaa myös toiminimiyrittäjää, jos yritystoimintaasi on ehtinyt kerryttää varallisuutta. Pääomatuloa voidaan verottaa toiminimiyrittäjältä enintään 20 prosentin suuruinen osuus edeltävän vuoden nettovarallisuudesta. Toiminimiyrittäjä voi kuitenkin veroilmoituslomakkeessa vaatia pääomatuloveron alaisen osuuden laskettavaksi 10 tai 0 prosenttiin.

Valitse toiminimi jos:

 • Tavoitteenasi on lähinnä työllistää ja elättää itsesi
 • Harjoitat riskeiltä kohtuullista palveluliiketoimintaa
 • Liiketoimintasi on pienimuotoista – liikevaihto alle 100 000€ vuodessa
 • Sinulla ei ole alkupääomaa
 • Et nosta palkkaa yrityksestä, vaan nostat varoja käyttöön yksityisottoina

 

2. Osakeyhtiö

 

Suosituin yritysmuoto Suomessa on osakeyhtiö, lyhennettynä Oy. Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi henkilö.

Osakeyhtiö muodostuu osakkeista, joiden mukaan yhtiön omistus jakautuu. Mitä suurempi määrä sinulla on osakkeita, sitä enemmän päätösvaltaa sinulla on yrityksessä. Osakkeiden määrä määritellään ennen kuin yritys perustetaan. Osakkeisiin sijoitetun pääoman määrä kertoo osakkeiden arvon.

 

Osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö

Osakeyhtiö on osakkeenomistajasta erillinen oikeushenkilö, joka vastaa itse omista velvoitteistaan. Osakeyhtiö voi siis omistaa asioita, olla velkaa ja tehdä itse sopimuksia. Vastaat yhtiön velvoitteista vain sijoittamallasi pääomapanoksella. Osakkeenomistajana et siis ole esimerkiksi vastuussa yhtiön veloista henkilökohtaisesti.

 

“Osakeyhtiön valintaa puoltaa uskottavuustekijät, yrityksen perustaminen useamman henkilön kanssa sekä mahdollisuus kattavampaan julkisten rahoitusinstrumenttien käyttöön ja verosuunnitteluun.” – Aliisa, kouluttaja, Y4 yrittäjyyskoulutukset

 

Pääpointit verotuksesta

Yhteisön tuloveroa eli yhteisöveroa (20%) maksetaan osakeyhtiön tuloksesta. Verotus kohdistuu nettotuloon. Tuloista vähennetään elinkeinotoiminnan menot, poistot ja vieraan pääoman menot. Tulosta verotetaan osakeyhtiön tulona, joka ei vaikuta osakkaan verotukseen. Osakeyhtiö voi maksaa osakkailleen palkkaa ja luontoisetuja.

 

Osakeyhtiön päätavoitteena kasvaa ja kehittyä

Mikäli yritystoimintaasi sisältyy paljon riskejä ja tavoittelet voittoa, on osakeyhtiö sinulle järkevä valinta. Osakeyhtiöllä mahdollistat yrityksen kasvun ja kehittämisen. Osakeyhtiön perustaminen verkossa maksaa 275 euroa ja paperisena 380 euroa.

Jos osakeyhtiössä on monta perustajaa, tarvitset osakassopimuksen. Osakeyhtiössä yrityksen hallitus päättää kaikista asioista yhtiökokouksessa. Yksinyrittäjä tarvitsee siis hallitukseen yhden varajäsenen.

Huom! Osakeyhtiössä, jossa kyse on luvanvaraisesta elinkeinotoiminnasta, on niitä koskevien lupien oltava kunnossa ennen toiminnan aloittamista.

Valitse osakeyhtiö jos:

 • Yrityksesi tekee suuria investointeja
 • Tarkoituksena tuottaa voittoa
 • Päätavoitteena kasvaa ja kehittyä
 • Tarkoituksena myydä yritys joskus pois

 

3. Kevytyrittäjyys

 

Kevytyrittäjyys ei ole virallinen yritysmuoto: Suomen lainsäädännössä tai verohallinnossa ei tunneta kevytyrittäjyys-termiä yritysmuotona.

Kevytyrittäjä on laskutuspalveluiden käyttämä markkinointinimi, eli periaatteessa kevytyrittäjä on laskutuspalveluiden työntekijä. Kevytyrittäjyydessä teet töitä omiin nimiisi ja laskutat tekemästäsi työstä laskutuspalvelun avulla. Kevytyrittäjänä et tarvitse y-tunnusta. Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on ilmaista.

 

“Kevytyrittäjä on laskutuspalveluiden käyttämä markkinointinimi, eli periaatteessa kevytyrittäjä on laskutuspalveluiden työntekijä.”

 

Riskitön ja joustava tapa testata omaa liikeideaa

Kevytyrittäjyys on kasvattanut asemaansa Suomessa viime vuosien aikana. Tämä ei ole ihme, sillä kevytyrittäjyys on joustava ja riskitön tapa testata omaa liikeideaa ja sen tuottavuutta. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia on kirjanpidosta, verotuksesta tai viranomaisilmoituksiin liittyvästä byrokratiasta vaan sen hoitaa puolestasi laskutuspalvelu.

Jos kuitenkin huomaat liiketoimintasi idean olevan hyvä ja tuottava, kannattaa vaihtaa toiminimeen tai osakeyhtiöön. Laskutuspalvelu ottaa palkkiostasi pienen prosenttiosuuden, joten sinulle jää vähemmän rahaa käteen työstäsi kuin esim. toiminimiyrittäjänä.

Pääpointit verotuksesta

Mitä enemmän tienaat kevytyrittäjänä, sitä enemmän maksat veroja. Tulo on veronalaista ansiotuloa, jota verotetaan progressiivisesti. Jos sinulla on muitakin ansiotuloja, kuten esimerkiksi päätoiminen palkka, tapahtuu verotus samalla ennakonpidätysprosentilla.

Valitse kevytyrittäjyys jos:

 • Haluat testata omaa liikeideaa
 • Teet pienimuotoista keikkatyötä
 • Haluat tuottaa sivutoimisesti jotain palvelua
 • Jos et kertakaikkiaan halua tai ehdi tuhlata aikaasi verotuksellisiin ja kirjanpidollisiin töihin

 

Yritysmuodon muutos on mahdollista

 

On hyvä muistaa, että yritysmuodon valinta ei ole avioliitto. Yritysmuotoa pystyt muuttamaan milloin vain maksua vastaan. On kuitenkin viisasta tehdä pohjatyö kunnolla ja pohtia tarkkaan, mikä on paras tapa tehdä liiketoimintaa omassa tilanteessa.

 

Muistilista ennen yritysmuodon valitsemista:

 

 • Mieti, mikä on yrityksesi päätavoite
 • Pohdi, mitkä ovat mahdollisia riskejä yritystoiminnassasi
 • Selvitä, tarvitsetko yritystoiminnalle lupia
 • Hae starttirahaa ennen yrityksen perustamista
Y4 Works blogit

Kirjoittaja

Taru Mäki-Rautila
Taru toimii Y4:lla Customer Success managerina. Hän on kiinnostunut yrittäjyydestä ja pk-yritysten liiketoiminnasta. Tarua innostaa työssään asiakaslähtöisyys ja uuden oppiminen eri liiketoiminta-aloista.

Kiinnostaako yrittäjyystaitojesi kehittäminen?

Yrittäjän ei tarvitse painia asioiden kanssa yksin. Y4 Worksin yrittäjyyskoulutuksissa pääset paneutumaan myös erilaisiin yritysmuotoihin. Koulutuksissa saat henkilökohtaista opastusta omaan tilanteeseen.

Kirjoittaja

Y4 Works blogit
Taru Mäki-Rautila
Taru toimii Y4:lla Customer Success managerina. Hän on kiinnostunut yrittäjyydestä ja pk-yritysten liiketoiminnasta. Tarua innostaa työssään asiakaslähtöisyys ja uuden oppiminen eri liiketoiminta-aloista.

Jatka lukemista

Kokemuksia Y4 Worksilla

Ajankohtaisia ajatuksia kasvusta ja (työ)elämästä

Tilaa Y4:n uutiskirje.

*Tietosuojaselosteen löydät täältä.