Y4 Works logo

08/11/2021

|

Urasuunnittelu

08/11/2021

Tolkkua self help -viidakkoon – uravalmentajien kirjavinkit itsensä kehittämiseen ja urasuunnitteluun

Jaa blogi:

Tolkkua self help -viidakkoon - uravalmentajien kirjavinkit itsensä kehittämiseen ja urasuunnitteluun

Self help -trendi on tuonut kirjahyllyille hyvän kasan opuksia itsensä kehittämiseen ja mielekkään uran löytämiseen. Välillä voi olla vaikeaa haarukoida joukosta ne terävimmät, ajatuksia herättävät teokset. Mitä kirjoja itsensä kehittämisen ammattilaiset eli uravalmentajat suosittelevat?

Y4:n uravalmentaja Eeva Harjulan mukaan itsensä kehittämisen kulttuurissa ja kirjallisuudessa ollaan siirrytty hyvään suuntaan. Amerikkalaisgurujen palvonnasta ja hampaat irvessä suorittamisesta ollaan siirrytty kohti laadukasta kotimaista keskustelua:

“Ilokseni olen huomannut, että skenessä alkaa nyt olla kokonaisvaltaisempi näkökulma. Huomioidaan ihan oikeasti ihmistä kokonaisuutena. Tuntuu, että muutama vuosi sitten vallalla oli sellanen amerikkalainen ajattelutapa, että piti olla sairaan tehokas ja kehittää itseään jatkuvasti. Viime vuosina Suomessa on ollut paljon asiantuntevia kirjoittajia ja keskustelua. Meillä Suomessa näkyy aika vahvasti terapeuttien ääni, mikä on ihan hyvä juttu.”

Y4 Worksin uravalmentajien joukosta löytyy useampikin lukutoukka. Hyvinvointiin ja urasuunnitteluun liittyviä sisältöjä kahlataan niin kirjoista, podcasteista kuin Youtube-videoista. Minkälaisia lukuvinkkejä antavat Eevan lisäksi uravalmentajamme Helmi Holmberg ja Lotta Tuoriniemi?

P.S. Kerro omat kirjavinkkisi ja -kokemuksesi hashtagilla #y4kirjakerho!

 

1. Saku Tuominen: Juu ei – pieni kirja priorisoinnista (2018)

 

Saku Tuominen - Juu ei, pieni kirja priorisoinnista

 

Juu ei on kirjaimellisesti pieni kirja priorisoinnista. Kirjan sisältö on priorisoitu niin hyvin, että teos mahtuu vaikka taskuun! Tuomisen kirja antaa vinkkejä ajanhallintaan ja tarjoaa hyvin yksinkertaisen priorisointimallin, jonka avulla työ ja elämä sujuu huomattavasti mukavammin.

Myös Helmin arvio kirjasta on hyvin priorisoitu:

“Juu ei on vaan niin hyvä kirja. Ihan kaikille.”

 

2. Lauri Järvilehto: Upeaa työtä! (2013)

 

Lauri Järvilehto - Upeaa Työtä!

Järvilehdon kirja toteaa: “Työnhaku on työttömän kokopäivätyö”. Kirja kannustaa ja antaa vinkkejä työnhakuun. Lotan mukaan Järvilehdon kirja on lohdullista ja hyödyllistä luettavaa:

“Upeaa työtä -kirja on todella hyvää luettavaa jokaiselle, joka etsii tällä hetkellä töitä, suunnittelee uuden työpaikan etsintää tai pohtii yrittäjäksi lähtemistä. Kirja puhuttelee erityisesti heitä, jotka kaipaavat konkreettisia työkaluja oman urapolkunsa selkiyttämisen tueksi.”

 

3. Päivi Mayor ja Marjo Risku: Opas yksilölliseen motivointiin (2015)

 

Päivi Mayor ja Marjo Risku - Opas yksilölliseen motivointiin

 

Mayorin ja Riskun kirja käsittelee yksilöiden johtamista ja motivoimista. Tästä on Helmin mukaan hyötyä myös työnhakijoille:

“Kirja käsittelee motivaatiotekijöitä johtamisen näkökulmasta, mutta se on kirjoitettu niin, että siitä on helppoa soveltaa myös työnhakuun. Kirjasta löytyy esimerkki myös motivaatiokirjeeseen. 16:sta johtamisen perustarpeesta voi erityisesti asiantuntijapuolella olla hyvää sovellettavaa myös työnhakijoille. Omien motivaatiotekijöiden määrittely voi olla tosi vaikeaa.”

 

4. Tiina Ekman: Huijarisyndrooma (2017)

 

Tiina Ekman - Huijarisyndrooma

 

Ekmanin teos on perusteellinen tietokirja huijarisyndroomasta. Kirja käsittelee huijarisyndrooman syitä ja tarjoaa keinoja sen hallitsemiseksi. Myös Helmi myöntää kokeneensa huijarisyndroomaa:

“Työnhaku saattaa laskea itsetuntoa jo itsessään, mutta moni meidän asiakkaista (ehkä valmentajistakin, itseni mukaan lukien) on kärsinyt työelämässä tunteesta, ettei osaa mitään. Tai tarpeeksi. Huijarisydroomaa käsittelevien kirjojen avulla pääsee sanoittamaan omia tunteitaan ja ymmärtämään niitä paremmin. Ehkä myös pääsemään itseä aliarvostavasta ajattelumallista irti.”

 

5. Hanna Markuksela: Suorituskyvyn salaisuus (2021)

 

Hanna Markuksela - Suorituskyvyn salaisuus

 

Markukselan teos on käsikirja ihmisille, jotka haluavat voida mahdollisimman hyvin omassa elämäntilanteessaan. Kirja on käytännönläheinen ja keskittyy kysymykseen miten. Eevan mukaan kirjan suorittajamaisesta otsikosta ei kannata hämääntyä:

“Markukselan suorituskyvyn salaisuus on hyvä uusi suomalainen kirja self help -viidakossa. Nimi kuulostaa suorittajamaisemmalta kuin onkaan. Hän puhuu kirjassa tosi selkeästi kokonaishyvinvoinnista ja palautumisesta. Suosittelen kelle tahansa! Teos ei ole mikään supersuorittamisen käsikirja, vaan kertoo tosi kokonaisvaltaisesti, miten tehdä asioita fiksusti ja rennosti suorituskyky mielessä pitäen. Se puhuu palautumisesta siitä lähtökohdasta käsin, että meillä kaikilla on 24 tuntia käytettävissä ja nukkua ja syödäkin pitää. Ei tarvitse olla mitään voittajatuntia aamuyöllä.”

 

6. Bill Burnett ja Dave Evans: Life Design -menetelmän materiaalit

 

Burnett & Evans - Designing Your Life -kirja

 

Oletko kuullut sanasta uramuotoilu? Termi tulee Design Your Life -menetelmästä, joka on tapa suunnitella mielekästä uraa muotoilualan lähtökohdista. Menetelmää hyödynnetään myös Y4 Worksin uravalmennuksissa. Eeva suosittelee erityisesti kahden videon katsomista:

“Videoilla puhuvat Standfordin Life Design -kurssin kehittäneet ja siitä kirjan kirjoittaneet Bill Burnett ja Dave Evans. Molemmat esiintyvät hyvin amerikkalaiseen viihdyttävään tyyliin, mutta myös tiivistävät Life Design -ajattelun idean. Näitä voi käyttää inspiraationa, mutta kyllähän menetelmästä saa enemmän irti lukemalla heidän kirjansa Designing your Life.

5 steps to designing the life you want -videolla puhuu Burnett. Hän summaa 25 minuutissa hyvin muotoiluajattelun idean ja sen, miten sitä hyödynnetään Life Design-kontekstissa.

Life Designissa ideana on merkityksen lisääminen omaan elämään ja tekemiseen. Eli näiden kolmen osa-alueen yhdistäminen: kuka on, mihin uskoo ja mitä tekee. Tässä tarkastellaan elämää kokonaisuutena, eli ei esimerkiksi pelkästään uraa, vaikka tämä siihen tosi hyvä työkalu onkin.

Life Design-ajatuksessa ja muotoiluajattelussa tärkeää on se, että muotoilemme ajatusjumeja ja muotoilukysymyksiä uudelleen sellaiseen muotoon, että niitä voi ratkaista. Muotoilijat kokeilevat ja luovat erilaisia vaihtoehtoja ja se on myös Life Designissa olennaista. Eli visioidaan ja kokeillaan erilaisia asioita.

Designing the rest of your life -videolla puhuu Evans. Tässä tulee taas kertauksena muotoiluajattelun perusteet. Lisäksi hän kertoo kolme steppiä, joilla oman elämänsä muotoilija voi rakentaa tietään eteenpäin: 1. Ole utelias 2. Puhu ihmisille 3. Kokeile asioita.

Nämä kolmen listaukset ovat ihanan amerikkalaista ja self helpin perussettiä. Mun mielestä Life design -metodissa on hyvää juuri se, että se korostaa ihmisille puhumista. Koska niinhän muotoilijatkin toimii, yhteistyössä ja yhdessä ideoiden. Eli ei tarvitse yksin tuottaa kaikkea “materiaalia”, vaan voi ikään kuin inspiroitua ja saada uutta näkökulmaa sekä tietoa muilta.”

 

7. Joni Jaakkola: Väkevä elämä -podcast ja kirja (2017)

 

Joni Jaakkola - Väkevä Elämä

 

Hyvinvointialan yrittäjä, yritysvalmentaja ja luennoitsija Joni Jaakkola tarjoaa Väkevä elämä -podcastillaan omien sanojensa mukaan “sohvafilosofisia ajatuksia terveydestä, hyvinvoinnista ja suorituskyvystä”. Jaakkolalta on ilmestynyt myös samanniminen kirja, joka tiivistää miehen opit yksiin kansiin.

Lotan mukaan podcast tarjoaa hyvin monipuolisen kattauksen kiinnostavia puheenaiheita:

“Jaakkola ja hänen podcast-vieraansa käyvät mielenkiintoisia keskusteluja ja jakavat tutkittua tietoa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, suorituskyvystä, yrittäjyydestä, itsetuntemuksen syventämisestä ja vähän filosofisemmistakin kysymyksistä. Lämmin suositus kaikille itsensä kehittämisestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille seuraajille!”

Julia Niskanen

Kirjoittaja

Julia Niskanen
”Kun kysyin uravalmentajiltamme kirjavinkkejä, sain nopeasti ison kasan linkkejä Slackiin. Selkeästi valmentajillamme on intoa tekemiseensä!”

Kiinnostaako urasi suunnittelu ammattilaisen kanssa?

Katso Y4 Worksin uravalmennukset ja työnhaun palvelut.

Kirjoittaja

Julia Niskanen
Julia Niskanen
”Kun kysyin uravalmentajiltamme kirjavinkkejä, sain nopeasti ison kasan linkkejä Slackiin. Selkeästi valmentajillamme on intoa tekemiseensä!”

Jatka lukemista

Kokemuksia Y4 Worksilla

Ajankohtaisia ajatuksia kasvusta ja (työ)elämästä

Tilaa Y4:n uutiskirje.

*Tietosuojaselosteen löydät täältä.