05/04/2020

|

Yrittäjyys

05/04/2020

|

Yrittäjyys

Yrittäjä, et ole yksin – tukea koronaviruksen aikaan

05/04/2020

Jaa blogi:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Yritystuki koronaviruksen aikaan - yrittäjä, et ole yksin. Lue vinkit Y4 blogista.

Koronaviruksen (COVID-19) leviäminen aiheuttaa ymmärrettävästi huolta ja haasteita erityisesti pienyrittäjille. Viime päivinä yrittäjien huoli on korostunut sosiaalisessa mediassa, kun Suomen hallitus reagoi pandemian hillitsemiseen asettaen suosituksia. Tilanne kehittyy nopeasti ja lisätietoa saadaan joka päivä, mutta yrittäjänä et ole yksin.

Sillä aikaa, kun odotamme tilanteen kehittymistä, tässä sinulle tahoja, joiden puoleen voit kääntyä jo tänään. Päivitämme listaa aina uuden tiedon myötä. Alle koostimme lisäksi top 5 vinkkiämme yrittäjille.

Tahot, joiden puoleen kääntyä:

Suomen hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat väliaikaisista muutoksista työlainsäädäntöön ja muutos tuli voimaan 1.4.2020. Lomautuspäätöksen voi tehdä nyt ilman yt-neuvotteluja ja määräaikaisen työntekijän voi nyt myös poikkeuksellisesti lomauttaa (26.3.2020). Lue lisää Valtioneuvoston sivuilta täältä (1.4.2020) tai Elinkeinoelämän sivuilta täältä.

Verohallinto neuvottelee lisäajoista yrityksen veroilmoituksille ja veroille voi hakea maksujärjestelyä. Lue lisää täältä.

Finnvera on tiedottanut 15.3.2020 olevansa joustava rahoituksen järjestelytarpeissa ja tukee pk-yritysrahoitusta. Finnvera suositteleekin olemaan omaan pankkiin yhteydessä mahdollisimman pian.

Business Finland on avannut uuden liiketoiminnan kehitysrahoituksen häiriötilanteisiin, joka on esiselvityksen osalta enintään 10 000€ sekä kehittämisrahoituksen osalta enintään 100 000€. Kehitysrahoitus on avustusta, eikä sitä tarvitse siis maksaa takaisin. Tuki on tarkoitettu pk-yrityksille, joilla on 6-250 työntekijää (päivitetty 1.4.2020). Lisäksi Business Finland voi myös joustaa projekti- ja laina-ajoissa niin, että projektien kustannuksista voi saada maksatusta nopeammin. Rahoitusehdoille voi saada lisäaikaa ja lainoihin voidaan myöntää lyhennysvapaata.

Kuntien Uusyrityskeskusten ja kehitysyhtiöiden yritysneuvojat ovat tukenasi myös tämän kriisin keskellä. Tutustu alueellisiin palveluihin täältä.

Yritys-Suomi Talousapu-neuvontapalvelu on yrittäjien tukea talousvaikeuksien keskellä. Maksamattomien laskujen tai lainojen lyhennysten kohdalla voit olla yhteydessä palveluun ja keskustella yritystoiminnastasi. Lue lisää täältä.

Alle viiden työntekijän yrityksille ELY-keskus on avannut poikkeusrahoituksen rahoitushaun. Lue lisää täältä (1.4.2020). ELY auttaa pk-yrityksiä turvaamaan toimintansa myös helpottamalla kehittämispalveluiden käyttöönottoa. Lue lisää täältä (27.3.2020).

Rakennerahastoilla on myös rahoitushakuja auki, tutustu niihin täällä.

Yksinyrittäjät voivat hakea koronavirustilanteessa toimintatukea, ja tulossa on myös mahdollisuus päästä työttömyystuen piiriin väliaikaisesti. Lue Työ- ja elinkeinoministeriön uutinen täältä (31.3.2020) sekä Suomen Yrittäjien artikkeli täältä (27.3.2020).

Suomen Yrittäjien koostama tietopaketti, Kaikki koronasta yrittäjille, kattaa monipuolisesti yrittäjän tarvitsemia aiheita työntekiöiden johtamisesta kuluttajasuojalain soveltamiseen. Yrittäjät järjestävät myös maksuttomia tietoisku-webinaareja koronasta yrittäjille (avattu myös ei-jäsenille).

Helsingin Maria 0-1 keräsi erityisesti kasvuyrityksille oman infopakettinsa, ml. vinkin Norrskenin rahoitushausta, jos yrityksesi kehittelee koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen helpotusta. (19.3.2020)

Myös Kauppalehti on koostanut Yrittäjien selviytymispaketin, josta löytyy myös ajankohtaisia uutisia yrittäjiä koskevista muutostoimista ja tukitoimenpiteistä (31.3.2020).

Moni yksityinenkin toimija on kiirehtinyt avustamaan pk-yrityksiä. Pelastetaankauppa.fi on Vilkas Oy:n perustama kampanja, joka auttaa verkkokauppojen kehittelyssä. Sisumarket-hanke tarjoaa myös alustan pk-yrityksille markkinoida omia palveluitaan ja Linja-hanke tuo yhteen pro bono -sparraustukea.

Omia verkostoja kannattaa hyödyntää aina ja etenkin erilaisissa kriisitilanteissa, niin pienissä kuin isoissakin. Vertaistukea voit saada esimerkiksi liittymällä Suomen Yrittäjien Facebook-vertaistukiryhmään Yrittäjät #OstaPieneltä. Ryhmässä päivystää lakineuvoja ja psykoterapeutti.

Top 5 vinkkiämme yrittäjälle

  1. Seuraa luotettavia lähteitä ja reagoi asianmukaisesti työyhteisössäsi. Ajankohtaista tietoa kannattaa seurata esimerkiksi THL:n uutisista, Valtioneuvoston koosteesta viranomaistiedotuksista ja kotikaupunkisi tiedotuksesta tilanteen kehityksestä (esim. Helsingin tilannetiedon löydät täältä). TTL:n toimintaohje kannattaa myös käydä lukemassa läpi.
  2. Pidä huoli sisäisestä viestinnästä ja viesti mieluummin liikaa kuin liian vähän. Nopea reagointi viranomaisten ohjeistuksiin on ensisijaista. Mikäli käytössänne ei vielä ole oikeita työkaluja etätyön ja sujuvan sisäisen viestinnän tueksi, ne kannattaa ottaa käyttöön n-y-t nyt. Ehkä teillekin sopisi yhteistyöskentelyn alustaksi Slack tai Microsoft Teams? Tai ehkä voisitte järjestää yhteisiä kahvitaukoja Google Hangoutsin kautta?
  3. Laita paukkuja markkinointiin ja myyntiin. Jos yrityksesi toiminta on kuluttajille suunnattua ja sitä voi pandemian aikana jatkaa esimerkiksi sähköisesti, kerro siitä heille. Tehokkaalla ulkoisella viestinnällä kerrot, että yritystoimintasi jatkuu vastuullisesti. Voiko tavaratoimituksia järjestellä ihmiskontaktia välttäen? Voitko siirtää palveluita nettiin? Tai voiko sinulta ostaa lahjakortteja käytettäväksi myöhemmin? Kylmäsoitto ja sähköpostimainonta ovat erinomaisia keinoja viestintään uusien tai nykyisten asiakkaiden kanssa – suoraan kotitoimistosta kotitoimistoon.
  4. Keskity yrityksesi kehittämiseen, jos muuten kalenteri tyhjenee. Olisiko nyt viimein aikaa kilpailuttaa se työterveys ja ne vakuutukset? Jos jokin yrityksesi prosessi kaipaa digitalisointia, voit tukea yrittäjäkumppaniasi tilaamalla nyt esimerkiksi sen kotisivujen päivityksen tai brändin nostatuksen. Sopisikohan sen rahoittamiseen vaikkapa Business Finlandin Innovaatioseteli? Ole myös tarkkana: muuttuva tilanne saattaa paljastaa uuden liiketoimintamahdollisuuden! Nyt kannattaakin käyttää aikaa uusien tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen esimerkiksi yhteistyössä kumppaneittesi kanssa.
  5. Ole roolimalli ja pidä huolta itsestäsi. Huolehdi käsihygieniasta ja tee työt etänä, jos siihen on mahdollisuus. Ole johtajana lähellä ja läsnä työntekijällesi, joka saattaa olla tilanteesta hyvinkin huolissaan. Älä pelkää myöskään itse pyytää apua. Käänny vertaistesi, läheistesi ja asiantuntijoiden puoleen, kun kannat työnantajan vastuuta, jotta jaksat olla tukena tiimillesi ja yhteisöllesi.

Lukuaika: 5 minuuttia

Claudia Kokko
Claudia Kokko
Claudia työskentelee Y4 Worksilla yrittäjyyskoulutusten koordinaattorina.

Kaipaatko tukea liiketoimintasi kehittämiseen?

Katso Y4 Worksin yrityspalvelut.

Kirjoittajasta

Claudia Kokko
Claudia Kokko
Claudia työskentelee Y4 Worksilla yrittäjyyskoulutusten koordinaattorina.

Jatka lukemista