Y4 Works logo

16/12/2021

|

Yrittäjyys

16/12/2021

Etuja vähäpäästöiseen liikkumiseen ja tutkimustyöhön – yrittäjä, tiesitkö näistä veromuutoksista vuodelle 2022?

Jaa blogi:

Maailma muuttuu, ja niin myös verotus. Vuonna 2022 yritykset saavat veroetuja erityisesti vähäpäästöisten autojen käyttöön sekä tutkimusyhteistyöhön.

Loppuvuonna verotusasiat nousevat usein uutisotsikoihin. Iltalehden verokoneen ja naapurin Virtasten vuositulojen sijaan yrittäjälle olennaisempaa tietoa ovat muutokset yrityksiä koskevassa verotuksessa. Vaikka muutokset eivät olisi merkittäviä juuri oman yrityksen kannalta, antavat ne hyvän signaalin muuttuvasta maailmasta yrittäjyyskouluttaja Tero Turusen mukaan:

“Otetaan esimerkiksi polkupyöräetu. Se kertoo siitä, että polkupyöräkin on jo varteenotettava kulkuväline työmatkailussa, ja tähän noteerataan myös sähköavusteiset pyörät. Vaikka näillä ei olisi suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta, muutokset kertovat siitä, millä tavalla maailma muuttuu ja mihin suuntaan verotuspäätöksillä halutaan ohjata.”

Mihin suuntaan verotus sitten on menossa? Vuoden 2022 veromuutoksista yrittäjille ovat merkittäviä ainakin luontoisetujen vuosittaiset verotusarvot sekä tutkimusyhteistyökannustin, jonka merkitys kasvaa ensi vuonna. Muutokset ovat koottuina Verohallinnon sivuilla.

 

Luontoisetujen verotusarvoihin muutoksia: etuja vähäpäästöisiin autoihin

 

Luontoisedut tarkoittavat muuna kuin rahana työstä saatua vastiketta. Yrittäjänä voit itse päättää, mitä luontoisetuja tarjoat työntekijöillesi tai minkälaisia etuja käytät itse osakeyhtiössäsi. Tyypillisiä luontoisetuja ovat esimerkiksi työsuhdeauto, lounasetu tai puhelinetu.

“Yrittäjä itse päättää, mitä luontoisetuja työntekijöille tarjoaa ja jos on osakeyhtiö, mitä hyödyntää. Luontoisetujen idea on se, että verottaja tukee tiettyjä lisäetuja ja luontoisedun saaja saa jotain etua pienemmällä hinnalla kuin mikä sen käypä arvo on”, yrittäjyyskouluttaja Aliisa Hautaviita selventää.

Luontoisedut ovat siis veronalaista palkkaa, kuten rahana maksettu palkka. Niitä verotetaan Verohallinnon vuosittain ilmoittamien euromääräisten verotusarvojen mukaan. Mitä pienempi on edun verotusarvo, sitä vähemmän siitä koituu veroja luontoisedun käyttäjälle – eli sitä edullisempaa edun hyödyntäminen on.

 

“Luontoisetujen idea on se, että verottaja tukee tiettyjä lisäetuja ja luontoisedun saaja saa jotain etua pienemmällä hinnalla kuin mikä sen käypä arvo on.”

 

Tulevassa luontoisetujen verotuksessa suositaan erityisesti vähäpäästöisiä autoja. Vuosina 2022-2025 vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan 85 eurolla kuukaudessa. Muutos koskee autoja, joiden CO2-päästöjen on mitattu olevan 1-100g/km, eli käytännössä hybridi- ja kaasuautoja. Hybridiautojen ja kaasuautojen autoetujen käyttökustannuksista tehdään myös 60 euron vähennykset, mikä on suurempi osuus kuin edellisinä vuosina.

Viime vuosina myös työsuhdepyörä on kuulunut verotettavien luontoisetujen piiriin. Pyörien hankintahinnoille sekä huolto- ja korjauskustannuksille on omat, suhteellisen edulliset verotusarvonsa. Vuonna 2022 sähköpyörien huolto- ja korjauskustannusten verotusarvoa nostettiin 30 euroon.

 

 

Nyt kannattaa tilata tutkimuksia: tutkimusyhteistyökannustin kolminkertaistuu

 

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukemisessa kansainvälinen trendi on ollut OECD-maissa siirtyminen suorista tukimuodoista välillisiin tukiin, kuten veroetuihin. Tutkimusyhteistyökannustin on yksi esimerkki Suomen panostuksista yritysten tutkimustyöhön.

Tutkimusyhteistyökannustin astui voimaan jo vuonna 2021. Kannustimen tarkoituksena on edistää yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välistä yhteistyötä. Yritys voi siis vaatia tuloveroistaan lisävähennystä sellaisista tutkimus- ja kehittämistoiminnan kuluista, jotka syntyvät riippumattoman tutkimusorganisaation, eli korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen kanssa tehdystä alihankintayhteistyöstä.

Vuonna 2022 tutkimus- ja kehitystoiminnan lisävähennys kolminkertaistuu 50 prosentista 150 prosenttiin. Yritys saa siis vähentää tutkimus- ja kehitystoiminnan menot nyt 2,5-kertaisina, kun ennen lisävähennys tehtiin 1,5-kertaisena. Lisävähennystä myönnetään yli 5 000 kuluista ja enintään 500 000 euroa.

 

“Tutkimus- ja kehitystoiminnan ei tarvitse liittyä aina korkeaan teknologiaan. Sillä voi kehittää myös esimerkiksi palvelutuotteita.”

 

Tutkimusyhteistyökannustin on yrittäjyyskouluttaja Teron mukaan loistava keino yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemiseen. Kannustimen hyödyntämistä kannattaisi harkita myös pienemmissä yrityksissä, joissa T&K-kannustimia ei usein hoksata käyttää. Toiminnan kehittämisen tutkimuksen avulla ei tarvitse rajoittua vain suurille yrityksille:

“Monet yrittäjät ajattelevat, että tutkimus- ja kehitystyötä tekevät vain valtion organisaatiot, yliopistot ja korkeakoulut. Tässä olisi kehittämisen paikka: esimerkiksi puhuttelevammalla viestinnällä voitaisiin saada myös pienet yritykset kiinnostumaan esimerkiksi tuotekehityksestä. Tutkimus- ja kehitystoiminnan ei tarvitse liittyä aina korkeaan teknologiaan. Sillä voi kehittää myös esimerkiksi palvelutuotteita.”

 

Hyödyllisiä tietolähteitä yrityksen verotukseen

 

Ajankohtaiset veroasiat:

Yleistä tietoa:

Julia Niskanen

Kirjoittaja

Julia Niskanen
”Veroasiat vaikuttavat usein monimutkaisemmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Juteltuani yrittäjyyskouluttajiemme kanssa näkökulmani muuttui – sehän on aika simppeliä matematiikkaa. Liikaa näillä ei kuitenkaan kannata yrittäjän vaivata päätään: olennaisempaa on kestävään bisnekseen keskittyminen.”

Mietityttävätkö yrityksesi veroasiat?

Yrittäjyyskoulutuksissamme käymme kattavasti läpi ajankohtaisia yrittäjyystaitoja verotusasioiden lisäksi.

Kirjoittaja

Julia Niskanen
Julia Niskanen
”Veroasiat vaikuttavat usein monimutkaisemmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Juteltuani yrittäjyyskouluttajiemme kanssa näkökulmani muuttui – sehän on aika simppeliä matematiikkaa. Liikaa näillä ei kuitenkaan kannata yrittäjän vaivata päätään: olennaisempaa on kestävään bisnekseen keskittyminen.”

Jatka lukemista

Jätä yhteystietosi ja katso tallenne.

Y4 Insights

Tilaa näkemyksemme sähköpostiisi.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käyttämisen Y4 Worksin tietosuojan mukaisesti.