15/07/2020

|

Yrittäjyys

15/07/2020

|

Yrittäjyys

Yrittäjyyskoulutus vauhditti unelmakahvilan perustamista

15/07/2020

Jaa blogi:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Yrittäjyyskoulutus vauhditti kesäkahvilan perustamista Espoon Westendissä

Moni meistä haaveilee ihanasta kahvilasta, mutta lopulta aika harva sen toteuttaa. Heidi Laasonen viimeisteli yrityksen perustamisen paperibyrokratiaa samaan aikaan kun osallistui Y4 Worksin järjestämään yrittäjyyskoulutukseen keväällä. Kesäkahvila Biten aukesi Espoon Westendiin kesäkuussa 2020. Miten yrittäjä uskalsi avata kahvilan keskellä koronapandemiaa? Miten kahvilan alku on sujunut?

Vierailun arvoinen lähimatkailun kohde löytyy Espoon rantaraitilta. Näköala suoraan merelle, wc vieressä, uimaranta edessä ja kauniilta aallonmurtajalta voi ihastella Haukilahden upeita maisemia. Kahvilanpitäjä Heidi Laasonen on leiponut tuoreet munkit aikaisin aamulla, ja kahvikuppiin saa vastakeitettyä kahvia. Konttikahvilan yrittäjällä on edessä vielä kahden tilauskakun leipominen, joten sateinen päivä ei yrittäjän arkea hidasta.

Miten röntgenhoitajasta tuli kahvilayrittäjä?

Heidillä on pitkä, yli 20 vuoden ura röntgenhoitajana takana, ja paljon kokemusta kahviloissa työskentelystä nuorempana. “Kyllästyin hoitotyöhön ihan totaalisesti ja pitkään mietin, mitä haluaisin tehdä. Kaverit kannusti yrittäjäksi ryhtymisessä”, Heidi kertoo.

“Aika ja paikka oli kohdallaan, ja päätin perustaa kahvilan nyt.” Heidi on tehnyt tilauksesta kakkuja lähipiirilleen jo vuosia. Hänellä oli valmiina verkkokauppa kakuille, mistä kakkuja voi tilata kuka tahansa. “Ajattelin, että tarvitsen kulissin kakkutoiminnalle, jotta ihmiset voivat tulla maistamaan tilauksiaan ennakkoon. Etsin tilaa Helsingin keskustasta, mutta mitään sopivaa ei löytynyt.”

“Yhtäkkiä keksin, että kolme vuotta sitten palaneen rantakahvilan tilalle tarvittaisiin uusi, ja rupesin selvittämään olisiko se mahdollista.”

Heidi asuu itse Espoon Haukilahdessa, joten paikka oli tuttu. Paikka, jota Heidi ajatteli, sijaitsee Espoon kaupungin tontilla. Maaliskuussa alkoi paperisota ja kesäkuussa varmistui, että luvat onnistuu. Lupaprosessi oli vaikea. “Siitä se ajatus sitten lähti.”

 

Kesäkahvila Biten Espoon Westendissä

 

Alkuinvestointina 10.000 euroa ja paljon rohkeutta

Heidiä ei pelottanut yrittäjäksi ryhtyminen. Heidi tutki valitsemaansa paikkaa tarkkaan ennakkoon. “Koko kevään kävin paikalla tutustumassa, miten ihmiset liikkuu. Ja nehän liikkui! Ihmisiä oli joka kerta tosi hyvin paikalla, valitsemani sijainti on tosi hyvä.”

48-vuotias Heidi osallistui Y4 Worksin yrittäjyyskoulutukseen samaan aikaan kun valmisteli kesäkahvilan avausta. “Parasta antia olivat muut ihmiset ja keskustelut. Sain koulutuksesta hyviä vinkkejä ja ajatuksia.”

Yrittäjyyskoulutuksissa jaetaan tietoa yritystoiminnan aloittamisesta, pohditaan omia mahdollisuuksia ja tehdään konkreettisia tehtäviä ja suunnitelmia omaa yritystä varten.

Heidi huomasi koulutuksen huhtikuussa. “En tiennyt, että tällaisia edes järjestetään. Mielestäni oli todella hyvä koulutus”, Heidi kertoo kokemuksestaan.

Yrittäjyyskouluksessa kaikki tieto ei tule vain kouluttajilta, vaan osallistujilla on mahdollisuus sparrata toinen toistaan. Yhteinen tekeminen ja verkostoituminen on kurssin tärkeintä antia. Myös Heidi on samaa mieltä: “Tykkäsin kokonaisuudesta tosi paljon. Ryhmä oli todella hyvä. Ryhmäkeskusteluja olisi voinut olla vielä jopa enemmän.”

 

Kesäkahvila Biten Espoon Westendissä

 

Kontti löytyi vuokralle Oulusta yrittäjyyskurssin lopulla

Kesäkahvila Biten toimii lasisessa kontissa, ja kahvilan itsetehdyt tuotteet tehdään Heidin kotona luvanvaraisessa keittiössä. Kahvilassa on myynnissä hauskoja apteekkari Bäckmanin limonaateja, joissa maistuu inkivääri, mansikka, valko- ja punaherukka. Limonaateja ja Oopperasaippuaa voi ostaa myös kotiin tuliaisiksi.

Konttia oli vaikeaa löytää, ja yrittäjyyskoulutuksen loppuvaiheessa Heidi suoritti kurssia ja etsi samaan aikaan kiivaasti kahvilatoimintaan sopivaa konttia. “Kontit on todella suosittuja kesätoimintojen tueksi, ja meinasi tulla pieni paniikki, mutta onneksi sopiva löytyi vuokralle viime hetkellä Oulusta.”

 

Kesäkahvila Biten Espoon Westendissä

 

Yrittäjä työllistää omat nuoret kesäkahvilassa

Heidillä on kaksi lasta, 18- ja 16-vuotiaat. Molemmat nuoret ovat kesätöissä äidin kahvilassa.

“Herään aamulla aikaisin leipomaan ja sitten vien nuoret kahvilalle myymään leipomusten kanssa”, Heidi kertoo yrittäjän arjesta.

“Joka viikko on myynnit kasvaneet ja on mennyt tosi hyvin”, Heidi kertoo kahvilan alkutaipaleesta. “Mainostamista ei ole tehty yhtään, mutta ihmiset ovat löytäneet puskaradion kautta paikalle. Paikka on kaunis sekä kuvauksellinen ja ohikulkijat ovat jakaneet tietoa somessa.”

Heidi kertoo, että hittituotteiksi ovat muodostuneet katkarapu- ja lohileivät, sekä Pietarsaari-Kokkolan alueelta tuleva jäätelö, jonka ainoa myyjä Heidi on lähialueella. Kuumana päivänä tiskit menevät tyhjiksi nopeasti. Kahvilassa on tietysti myös tarjolla Heidin upeita kakkuja, ja erikoiskahvikone on tulossa pian.

Etsinnässä keittiöllä varustettu ympärivuotinen toimitila

Kesän kelit näyttävät, kannattaako kesäkahvilalle haaveilla jatkoa kolmen kuukauden vuokrasopimuksen jälkeen. Läheiselle rannalle on tulossa yleinen kilpailutus uuden ympärivuotisen kahvilan rakentamisesta. Heidillä olisi jo lainakin neuvoteltu valmiina rahoittajan kanssa laajennusta varten.

Nykyisessä kesäkahvilassa ei ole sisäpaikkoja, joten Suomen muuttuva sää näyttää, tullaanko Heidin herkkuja jatkossakin saamaan Espoon kauniilta rantaraitilta, vai löytyykö Heidin kahvila kenties tulevaisuudessa vilkkaasta Helsingin keskustasta. Heidin haaveissa on löytää sopiva tila, josta löytyy kunnon keittiö. “Olisi kiva kun löytyisi hyvä tila, että pystyisi jatkamaan syksyllä.”

Heidin parhaat neuvot kahvilayrittäjyydestä haaveileville

  • Varaudu kaikkeen, sillä mitä vain voi tapahtua.
  • Pidä huolta omasta jaksamisesta, sillä tekemistä on niin paljon, ettei kaikkea voi aina tehdä siinä ajassa kuin toivoisi. Tekemistä pitää osata priorisoida tarkkaan.
  • Älä anna heti periksi vaikka tulee vastoinkäymisiä. Yritä toiselta suunnalta pohtia ratkaisua, joka selvittää eteen tulleen pulman.

Kesäkahvila Biten on auki säävarauksella joka päivä kesän ajan klo 10-18. Osoite: Hietaniemenkuja 4, 02170 Espoo.

Lukuaika: 5 minuuttia

Claudia Kokko
Claudia Kokko
Claudia työskentelee Y4 Worksilla yrittäjyyskoulutusten koordinaattorina.

Kiinnostaako yrittäjyys?

Järjestämme maksuttomia yrittäjyyskoulutuksia yrittäjyydestä kiinnostuneille ja yrityksen perustaneille.

Kirjoittajasta

Claudia Kokko
Claudia Kokko
Claudia työskentelee Y4 Worksilla yrittäjyyskoulutusten koordinaattorina.

Jatka lukemista