Y4 Works logo

29/03/2023

|

Muutosturva

29/03/2023

Muutosturvavalmennus tukenasi irtisanomistilanteessa

Jaa blogi:

muutosturvavalmennus

Muutosneuvottelut ovat ikävä tilanne sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta. Irtisanominen voi sattua kenen tahansa kohdalle eivätkä nämä muutostilanteet ole helppoja kenellekään. Onneksi tilanteessa ei tarvitse jäädä yksin, tukea on tarjolla. Muutosturvavalmennus on yksilöllinen uravalmennus irtisanomistilanteisiin. Muutosturvaa koskeva lainsäädäntö velvoittaa työnantajaa tukemaan irtisanottujen henkilöiden uudelleen työllistymistä tarjoamalla heille valmennusta tai koulutusta. Tästä artikkelista voit lukea, mitä muutosturvavalmennus oikein pitää sisällään ja mitä hyötyä siitä on sinulle.

Mikä muutosturvavalmennus?

Muutosturvavalmennus on henkilökohtaisesti räätälöity uravalmennus irtisanotulle muuttuneen elämäntilanteen ja uudelleen työllistymisen tueksi. Työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus tarjota uravalmennusta irtisanotulle työntekijälle seuraavassa tilanteessa:

  • työntekijä irtisanotaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä,
  • työntekijä on työskennellyt yrityksessä yli viisi vuotta
  • ja yritys työllistää yli 30 henkilöä.

 

Tavoitteena muutosturvavalmennuksessa on edistää irtisanotun henkilön työllistymistä eri tavoin. Valmennuksessa muun muassa käsitellään muutostilannetta, pohditaan uralle suuntaa ja suunnitellaan tulevaa työllistymistä.

 

Mitä voit odottaa muutosturvavalmennukselta?

Vaikka työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus tarjota työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta, osallistujille valmennus on aina täysin vapaaehtoinen. Suosittelemme kuitenkin ottamaan avun vastaan ja hyödyntämään kokeneiden uravalmentajien tuen ja vinkit muutostilanteessa. 

 

Y4 Worksin muutosturvavalmennus räätälöidään aina osallistujien ja työnantajan toiveiden mukaiseksi. Valmennuksen tavoitteena on auttaa sinua yksilöllisesti löytämään itsellesi sopiva seuraava askel ja pyrimme tukemaan sinua siinä kaikin mahdollisin tavoin. Valmentaja on tukenasi 12 kuukautta, kunnes löydät sopivan työpaikan tai muun ratkaisun. Haluamme tarjota sinulle konkreettista tukea, autamme sinua esimerkiksi CV:n tekemisessä ja osaamisen sanoittamisessa. 

 

Muutosturvavalmennus voi sisältää esimerkiksi yksilö- ja ryhmävalmennusta ja työpajoja. Valmentajamme ovat aidosti tukenasi, voit keskustella valmentajan kanssa luottamuksellisesti ja henkilökohtaisesti. Ryhmämuotoisessa valmennuksessa taas saat vertaistukea muilta valmennukseen osallistujilta. Lisäksi saat pääsyn digitaaliseen valmennusalustaamme, jossa on hyödyllistä sisältöä moderniin työnhakuun liittyen. 

 

Mitä hyötyä valmennuksesta on?

Irtisanomistilanteessa joudut tahtomattasi uuden eteen. Irtisanominen saattaa vaikuttaa hetkellisesti esimerkiksi taloudelliseen tilanteeseen ja ihmissuhteisiin. Joku on voinut olla samassa työpaikassa useita vuosia ja uuden työn hakeminen tuntuu haastavalta. Irtisanomistilanne antaa kuitenkin mahdollisuuden tarkastella omaa uraa eri näkökulmasta: haluanko jatkaa samalla alalla, voisinko opiskella jotain uutta tai olisiko yrittäjyys vaihtoehto minulle. Muutosturvavalmennus on juuri oikea paikka tällaiselle pohdiskelulle. Valmennuksessa voit käydä läpi omaa tilannettasi kokeneen uravalmentajan kanssa ja oppia uusia taitoja työnhakua ajatellen.

 

Valmennuksessa voit muun muassa käsitellä muutostilannetta ja sen aiheuttamia tunteita, pohtia uralle suuntaa, sparrailla modernista työnhausta ja omasta osaamisesta sekä suunnitella seuraavat konkreettiset askelmerkit oman tavoitteen saavuttamiseksi. Toisin kuin usein luullaan, valmennus ei ole pelkkää cv- ja työnhakuneuvontaa, vaan valmentaja on oikeasti läsnä ja tukenasi haastavassa tilanteessa. Valmentaja kuuntelee ja tsemppaa eteenpäin (työ)elämässä – tavoitteena on löytää kaikille osallistujille sopiva ratkaisu, olipa se sitten työllistyminen, uran vaihtaminen, yrittäjyys tai uudelleen kouluttautuminen. 

 

Jos joudut irtisanotuksi, suosittelemme hyödyntämään uravalmentajan tuen ja avun muutostilanteessa. Vinkkaa työnantajallesi Y4:n muutosturvavalmennuksesta.

 

Artikkelia varten haastattelun on antanut Y4:n uravalmentaja Heidi Tähtinen.

Kirjoittaja

Iisa Virtanen
Iisa työskentelee Y4:lla markkinoinnin asiantuntijana. Iisa on kiinnostunut erityisesti sisällöntuotannosta sekä sosiaalisesta mediasta ja vapaa-aikansa hän viettää podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Kiinnostaako yrittäjyys?

Opi yrittäjyyden ja kestävän yritystoiminnan perusteet yrittäjyyskoulutuksessamme.

Kirjoittaja

Iisa Virtanen
Iisa työskentelee Y4:lla markkinoinnin asiantuntijana. Iisa on kiinnostunut erityisesti sisällöntuotannosta sekä sosiaalisesta mediasta ja vapaa-aikansa hän viettää podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Jatka lukemista

Y4 Insights

Tilaa näkemyksemme sähköpostiisi.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käyttämisen Y4 Worksin tietosuojan mukaisesti.