Y4 Works logo

28/02/2023

|

Yrittäjyys

28/02/2023

Starttiraha – uuden yrittäjän tuki

Jaa blogi:

starttiraha

Oletko perustamassa yritystä ja mietit, miten pärjäät taloudellisesti ennen kuin liiketoiminta lähtee kunnolla rullaamaan? Aloittavana yrittäjänä voit hakea valtiolta starttirahaa, jonka tarkoituksena turvata toimeentuloasi yritystoiminnan alussa. Kenelle starttiraha myönnetään ja kuinka paljon sitä voi saada? Kokosimme vastaukset starttirahaan liittyviin kysymyksiin tähän blogiartikkeliin.

Mikä on starttiraha?

 

Starttiraha on valtion myöntämä tuki, jonka tavoitteena on tukea uutta yritystoimintaa ja turvata yrittäjän toimeentuloa yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yritys ei ole vielä vakiintunut ja tuottaa vähän. Starttirahaa voi käyttää yrittäjän tavallisiin henkilökohtaisiin menoihin, kuten asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan. Tukea ei ole tarkoitettu kattamaan yritystoiminnan kuluja.

 

Starttirahaa tulee yleensä hakea ennen yritystoiminnan aloittamista, mutta myös sivutoimisesta päätoimiseksi siirtyvä yrittäjä voi hakea starttirahaa. Paikallinen TE-toimisto arvioi hakijan edellytykset tuen saamiseen. Jotta starttirahaa myönnetään, tulee yrittämisen olla päätoimista ja jatkuvaa sekä yrittäjällä tulee olla valmiudet toimia yrittäjänä (esim. kokemus yrittäjyydestä tai yrittäjyyskoulutus) ja toimialaosaamista (esim. koulutus tai työkokemus). Lisäksi yrittäjällä tulee olla liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat kannattavuudesta.

 

Jotta starttirahaa myönnetään tulee yrittäjällä olla liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat kannattavuudesta.

 

Kenelle starttiraha myönnetään?

 

Starttirahan piiriin kuuluvat kaikki toimialat ja yritysmuodot ja sitä voi hakea työttömyydestä, opiskeluista tai palkkatyöstä päätoimiseksi yrittäjäksi siirtyvä tai sivutoimista yrittäjyyttä laajentava yrittäjä. Voit siis hakea ja saada starttirahaa monella erilaisella taustalla, kunhan et toimi jo päätoimisena yrittäjänä. Tuen tulee myös olla tarpeellista toimeentulon kannalta eli et voi saada tuloja muualta kuin yritystoiminnasta.

 

Missä tilanteissa starttirahaa ei myönnetä?

 

On myös tilanteita, missä starttirahan saaminen voidaan evätä. Jos yritys perustetaan toimialalle, jolla on jo paljon toimijoita (kuten hieronta- ja parturi-kampaamopalvelut), ei tukea välttämättä myönnetä. Starttirahan saaminen on vaikeaa myös, jos sinulla on maksuhäiriöitä tai et ole maksanut veroja. Lisäksi jos olet jo aloittanut yritystoiminnan tuloksellisesti tai yritystoiminnan uskotaan tuottavan alusta saakka hyvin, voi starttiraha jäädä saamatta. 

 

Starttirahaa voi hakea työttömyydestä, opiskeluista tai palkkatyöstä päätoimiseksi yrittäjäksi siirtyvä tai sivutoimista yrittäjyyttä laajentava yrittäjä.

 

Kuinka paljon starttirahaa saa?

 

Starttirahan määrä vuonna 2024 on peruspäiväraha eli 37,21 euroa, mikä tekee noin 700 euroa kuukaudessa. Tukea maksetaan viideltä päivältä viikossa ja se on veronalaista ja henkilökohtaista tukea. Starttiraha myönnetään kerrallaan kuuden kuukauden ajalle ja enintään tukea voi saada 12 kuukaudeksi. Voit siis tehdä jatkohakemuksen, jos tarvitset tukea myös ensimmäisen kuuden jälkeen.

 

Yritysneuvontaa starttirahayrittäjille Startti Plus -palvelussa

 

Kun sinulle on myönnetty starttiraha, voit hyödyntää muita yritystoiminnan kasvua edistäviä palveluita. Startti Plus on uusimaalaisille yrittäjille suunnattu TE-toimiston palvelu, jonka tavoitteena on kehittää yrittäjän myynti- ja markkinointiosaamista sekä tehostaa yrityksen liiketoimintaa. Olemme yksi palvelun palveluntuottajista.

 

Startti Plus -palvelun alkukartoituksessa selvitämme tarpeesi ja räätälöimme yksilöllisen neuvonnan kartoituksen pohjalta. Neuvonnassa käymme läpi liiketoiminnan kasvattamista myynnin ja markkinoinnin keinoin. Saat kehityssuunnitelman ja toimenpidesuosituksia tulevaisuuteen. Neuvonnan jälkeen voit syventää osaamistasi jatkotapaamisissa sekä materiaalipankin avulla. 

 

Tutustu palveluun ja ilmoittaudu mukaan täältä.

 

Muut maksuttomat yritysneuvonnat

 

Jos et ole Startti Plus -palvelun kohderyhmää, voit tutustua muihin maksuttomiin neuvontapalveluihimme. Tarjoamme tuoreille yrittäjille apua esimerkiksi yleisissä yrittäjyystaidoissa ja työnantajuudessa. 

Työllistä Taidolla -palvelussa neuvomme yrittäjiä työnantajuudessa ja rekrytoinneissa ympäri Suomen. Yrittäjyysbuusti on pirkanmaalaisille yrittäjille tarkoitettu palvelu, jossa annamme yksilöllistä neuvontaa yrityksen alkutaipaleelle. Yrittäjyyskoulutuksissa käydään läpi yrittäjyyden ja yritystoiminnan perusteita.

Kirjoittaja

Iisa Virtanen
Iisa työskentelee Y4:lla markkinoinnin asiantuntijana. Iisa on kiinnostunut erityisesti sisällöntuotannosta sekä sosiaalisesta mediasta ja vapaa-aikansa hän viettää podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Kiinnostaako myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, mutta et ole Startti Plus -palvelun kohderyhmää?

Voit kehittää yrityksesi myyntiä ja markkinointia konsultointipalveluidemme avulla.

Kirjoittaja

Iisa Virtanen
Iisa työskentelee Y4:lla markkinoinnin asiantuntijana. Iisa on kiinnostunut erityisesti sisällöntuotannosta sekä sosiaalisesta mediasta ja vapaa-aikansa hän viettää podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Jatka lukemista

Y4 Insights

Tilaa näkemyksemme sähköpostiisi.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käyttämisen Y4 Worksin tietosuojan mukaisesti.